Blogger Backgrounds

realiti Hidup

realiti Hidup
Bunga Asyiqin

Followers

Wednesday, 21 November 2012

Mereka.....sumber Inspirasi

salam and very good morning to all my blog reader.. 
wah!! cam cikgu masuk kelas je mukadimah aku.. >_<

Minggu ni dah start balik bergelumang dengan kelas, dengan assignment, dengan aksi-aksi berebut bas, dengan presentation, bergelumang dengan segala mak nenek yang dah jadi tanggungjawab seorang student. waaaa!!!! paling xtahan bergelumang dengan ketensionan bila nk submit assignment nti.. 


Kembali berkuliah dengan semangatnya pada isnin lepas.. gi kelas pun bukan main awal lgi.. seronok xterkira nk masuk kelas dan dengan lecterur kat depan potpetpotpet.. (padahal jasad aku je kat situ..fikiran ntah melayang ke panet mn ntah)


untuk semester ni ada 4 subjek jer... heaven gila!! kenapa heaven? sbb  kelas pun isnin, selasa, dan rabu jer.. hari selebihnya adalah hari dugung terdampar kekenyangan.. ^_*  


Lecterur -lecterur untuk sem ni pun best2 sebab semuanya lecterur yang best2 lah..!! kalau nk tau best di mana sila masuk kelas aku tu yer.. :-) setakat ni ada seorang jer lecterur baru kot..ntah lah sbb masa beliau tu masuk kelas, beliau just perkenalkan nama dan no telefon jer.. next kelas biar kami lak korek2 biodata beliau..


semalam plak ada kelas pentaksiran.. Dr mahani yang ajar... rasanya satu fakulti kenal beliau..sangat ceria, selalu tersenyum dan beliau adalah seorang yang sangat memberi sumber inspirasi buat semua studentnya.. orang je kecik tappi cita-cita sangat la besar.. masa Dr masuk kelas semalam, seperti biasa akan ada amanat2 yang perlu kita jadikan pembakar semangat untuk improve ourself.. apa yang DR kata semalam sangat la menusuk ke jantung hati setiap dripada kami.sebijik2 kena batang hidung!! yang paling tepat adalah pointer sem lepas ramai yang menurun...(sangat sedih!!)  over confident is bad habit actually.. so jangan terlebih konfiden bila final..REMEMBER!!

Aku suka bila Dr mahani yang ajar sebab dalam setiap kuliah dia, pasti akan ada nasihat2 dan kata2 semangat yang buat semngat kita sentiasa dalam mood 1001% bersemangat.. masa sem 2 beliau yang ajar...dan hasilnya sem tu pointer aku naik mendadak!! alhamdulillah..thanx allah...

antara nasihat yang Dr bg masa kuliah semalam sempat la aku note kan...untuk panduan dan pedoman di masa depan.. kalau korang nk share pun boleh... sebab apa yang Dr cakap ni beliau dah lalui..dan hasilnya....beliau adalah seorang pakar tentang pendidikan awal kanak-kanak yang berjaya.. dah le jumaat ni beliau dapat pi KOREA...nk gi ambil gold medal.. ok!! saya JELEZZZZZZZZZZZ!! Kalau Dr baca entry ni sila beli ole2 untuk saya dri korea yer.. bawa pasir kat pulau nami pun jadi ler...~~~ hehehehe


ini lah beliau... 


  • berfikiran positif. sebab benda yang positif akan menarik benda yang positif saja.. berkawan dengan orang yang berfikiran positif.
  • tolong improvekan diri sendiri sebelum improve kan orang lain.
  • Please make sure result MUTE kena above band 2. kalu setakat band 2 jangan nk bercita2 nk melangkah lebih tinggi.
  • improve english dri sekarang.buat sesuatu klu english kurang memuaskan.
  • DOA, USAHA!! insyaallah tuhan akan bagi.. cuma lambat atau cepat jer.. jangan ibuk2 pikir, "eh.tuhan dngr x doa aku," "tuhan makbulkan x doa aku"
  • kena rajin usaha.. dan berenti duduk dalam dunia sendiri..
  • Restu daripada ibu bapa tu penting..doa dri ibu lagilah penting sebab doa seorang ibu tu xterhijab...so buat baiklah pada ibu dan bapa..tanpa mereka sapalah kita.. ( bak kata Dr mahani, masa beliau study dulu, even nk submit 3 helai kertas pada supervisor pun beliau akan call mak beliau minta doa supaya dipermudahkan urusan)
  • restu kawan, adik beradik dan orang sekeliling. jangan asyik nk menyumpah o mengumpat kawan.. doa kawan2 juga penting,
  • rajinkan diri baca banyak bahan dan tambah ilmu pengetahuan. sebab klu kita bnyak ilmu pengetahuan, baru kita boleh bercakap dan berhujah mcm orang berilmu..
  • jangan cakap benda2 yang bukan-bukan, baik diam dri berkata-kata sebb tnpa ilmu klu kita berkata2, kebodohan kita tu akan terserlah..
  • jadikan ibubapa dan orang-orang yang bgerjaya sebagai sumber inspirasi.. bayangkan betapa susahnya mak ayah kita nk cri duit utk kita. 
  • jangan tension benda yang bukan2 dan tak penting.
  • jangan pentingkan diri. tolak ansur dengan kawan-kawan.
  • "LAW OF ATTRACTION & LAW OF VISUALISATION"
  • dan yeang terakhir adalah berhenti dri memberi alasan. sebab orang yang banyak alasan susah untuk melangkah ke puncak kejayaan..

Banyakkan nasihat yang Dr bagi... dan semuanya adalah nasihat-nasihat untuk menuju kearah kejayaan.. terpulang pada diri sendiri samada nk berjaya atau tidak. beruntung dapat kenal seseorang mcm beliau nih... 
serius beliau sangat pantas,tangkas dalam buat apa pun.. aku ckp sebb aku dah tengok cara beliau bekerja.. KAGUM!!! 

Mak abah aku pun adalah sumber inspirasi dunia dan akhirat,, ove u mak!! love u abah.!! bersyukur sebab mak dan abah masih ada dan sentiasa mendoakan kejayaan aku....hari2 cal pesan macam2.. <3 <3 <3  lepas type entry ni rasa nk menangis je sebab rindunya kat mak abah...nasib baik hri2 cal... tapi dengar suara dengan bertentang mata adalah tidak sama!!!! 

Mak dan abah tercinta... love both of u!! kan bagus klu abah gn mak baca.. tapi abah suka baca blog politik jer... huahuahua!!






Wednesday, 14 November 2012

~~Sedih~~


assalamualikum...salam maal hijrah  1434hijrah dari cik bunga dan keluarga,....  
hari ni pendaftaran pelajar baru... aku uruskan hal makanan... sesuai la dengan struktur badan yang semakin berkembang maju dan pesat dengan lemak.hahahaha.... 


nti aku post kan serita sepanjang aku jadi sekreateriat makanan yer... best yu!!! 
tapi sedih la...berlaku pembaziran yang sangat kritikal!!! sesungguhnya aku sangat benci pembaziran... negara2 islam yang dilanda keganasan susah sangat nk cri makan..tapi negara kita nih senang je buang2 makan... sedih!!!!!! 



Tuesday, 13 November 2012

MIMPI

ya allah.... apakah maksud mimpi ini yer... malam tadi aku mimpi dirisik oleh 2 orang yang berlainan.... sorang daripada yang datang minang tu namanya "Aiman Syafik".... semoga hri ini adalah hari yang bermakna dan dilalui dengan 1001 senyuman manis... ^_^

Wednesday, 7 November 2012

Air Terjun Sungai Inki..

Assalamualaikum.... ini cerita sebulan yang lalu.... <3 
dh berbulan baru nk post kan.... berbulan ler sangat.. beru sebulan jer kot..
ini kisah tentang kami di hari minggu... mcm biasa yang bawa aku dan kawan2 adalah my kakak n abg ipar yang kaki jalan.. hahaha... ni kalau dia baca sah xbawa dah.. 

xplanning pun nk pergi.. tup2 kakak aku call ajak gi mandi manda kat waterfall.. sekiping jap gn korang... aku pun mcm biasa ngajak ahli jemaah menteri 2 orang tu la... ceda gn jannah... masa tengah siap2 tuh.. al begitu belagak diorg kata xnak mandi... xpe2... kita tgu gambar aku post... korang tgk diorg basah ke tak yer.. hehehe... 

kitorg pergi ni masa tgh mgu exam..gila bapok punya relax... orang lain tgh sedap mmbuta kitorg gi mandi manda...( aku confirm time tu kawan2 yang alin x study..mesti membuta punya)
kmi pi pkul 10 mcm tu.. dekat je pun waterfall tu dri KHAR nih..

masa kitorg smpai tu dah ramai org yang menjadi dugong dan duyung,,, hahaha..huduh benor nengoknya... kitorg pun dengan berlagaknya naik titi hayun yang ada kat situ untuk ke seberang cri port yang best sikit.. sekali smpai atas sinun ada ke kena bayar..gi waterfall kena bayar? diorg ke yang buat air terjun tuh?? ishhh2..... melampau sungguh...
kitorg patah balik dan cri port lain....

dh dapat port cantik (walhal xcantik pun...biasa2 jer..) letak beg, kamera sudah pasti kena bawa terjun air sekali la kan... jadilah aku seorang duyung comel dalam itu air..hahaha... si syifak lak menggigil-gigil sejuk...


bunga asyiqin~~


sorry lah yer setelah ditilik2, ni jer gambar yang boleh di tatap... klu nk tengok yang selebihnya silakan ler kidnap lappy aku yer,.. huhhuhu..
tapi xpuas hati xbg korang tengok gambr ceda gn jannah basah.. hahaha...!!!

~~ok sekian kemerapuan dari cik bunga yang xde keje..~~