Blogger Backgrounds

realiti Hidup

realiti Hidup
Bunga Asyiqin

Followers

Wednesday, 21 November 2012

Mereka.....sumber Inspirasi

salam and very good morning to all my blog reader.. 
wah!! cam cikgu masuk kelas je mukadimah aku.. >_<

Minggu ni dah start balik bergelumang dengan kelas, dengan assignment, dengan aksi-aksi berebut bas, dengan presentation, bergelumang dengan segala mak nenek yang dah jadi tanggungjawab seorang student. waaaa!!!! paling xtahan bergelumang dengan ketensionan bila nk submit assignment nti.. 


Kembali berkuliah dengan semangatnya pada isnin lepas.. gi kelas pun bukan main awal lgi.. seronok xterkira nk masuk kelas dan dengan lecterur kat depan potpetpotpet.. (padahal jasad aku je kat situ..fikiran ntah melayang ke panet mn ntah)


untuk semester ni ada 4 subjek jer... heaven gila!! kenapa heaven? sbb  kelas pun isnin, selasa, dan rabu jer.. hari selebihnya adalah hari dugung terdampar kekenyangan.. ^_*  


Lecterur -lecterur untuk sem ni pun best2 sebab semuanya lecterur yang best2 lah..!! kalau nk tau best di mana sila masuk kelas aku tu yer.. :-) setakat ni ada seorang jer lecterur baru kot..ntah lah sbb masa beliau tu masuk kelas, beliau just perkenalkan nama dan no telefon jer.. next kelas biar kami lak korek2 biodata beliau..


semalam plak ada kelas pentaksiran.. Dr mahani yang ajar... rasanya satu fakulti kenal beliau..sangat ceria, selalu tersenyum dan beliau adalah seorang yang sangat memberi sumber inspirasi buat semua studentnya.. orang je kecik tappi cita-cita sangat la besar.. masa Dr masuk kelas semalam, seperti biasa akan ada amanat2 yang perlu kita jadikan pembakar semangat untuk improve ourself.. apa yang DR kata semalam sangat la menusuk ke jantung hati setiap dripada kami.sebijik2 kena batang hidung!! yang paling tepat adalah pointer sem lepas ramai yang menurun...(sangat sedih!!)  over confident is bad habit actually.. so jangan terlebih konfiden bila final..REMEMBER!!

Aku suka bila Dr mahani yang ajar sebab dalam setiap kuliah dia, pasti akan ada nasihat2 dan kata2 semangat yang buat semngat kita sentiasa dalam mood 1001% bersemangat.. masa sem 2 beliau yang ajar...dan hasilnya sem tu pointer aku naik mendadak!! alhamdulillah..thanx allah...

antara nasihat yang Dr bg masa kuliah semalam sempat la aku note kan...untuk panduan dan pedoman di masa depan.. kalau korang nk share pun boleh... sebab apa yang Dr cakap ni beliau dah lalui..dan hasilnya....beliau adalah seorang pakar tentang pendidikan awal kanak-kanak yang berjaya.. dah le jumaat ni beliau dapat pi KOREA...nk gi ambil gold medal.. ok!! saya JELEZZZZZZZZZZZ!! Kalau Dr baca entry ni sila beli ole2 untuk saya dri korea yer.. bawa pasir kat pulau nami pun jadi ler...~~~ hehehehe


ini lah beliau... 


  • berfikiran positif. sebab benda yang positif akan menarik benda yang positif saja.. berkawan dengan orang yang berfikiran positif.
  • tolong improvekan diri sendiri sebelum improve kan orang lain.
  • Please make sure result MUTE kena above band 2. kalu setakat band 2 jangan nk bercita2 nk melangkah lebih tinggi.
  • improve english dri sekarang.buat sesuatu klu english kurang memuaskan.
  • DOA, USAHA!! insyaallah tuhan akan bagi.. cuma lambat atau cepat jer.. jangan ibuk2 pikir, "eh.tuhan dngr x doa aku," "tuhan makbulkan x doa aku"
  • kena rajin usaha.. dan berenti duduk dalam dunia sendiri..
  • Restu daripada ibu bapa tu penting..doa dri ibu lagilah penting sebab doa seorang ibu tu xterhijab...so buat baiklah pada ibu dan bapa..tanpa mereka sapalah kita.. ( bak kata Dr mahani, masa beliau study dulu, even nk submit 3 helai kertas pada supervisor pun beliau akan call mak beliau minta doa supaya dipermudahkan urusan)
  • restu kawan, adik beradik dan orang sekeliling. jangan asyik nk menyumpah o mengumpat kawan.. doa kawan2 juga penting,
  • rajinkan diri baca banyak bahan dan tambah ilmu pengetahuan. sebab klu kita bnyak ilmu pengetahuan, baru kita boleh bercakap dan berhujah mcm orang berilmu..
  • jangan cakap benda2 yang bukan-bukan, baik diam dri berkata-kata sebb tnpa ilmu klu kita berkata2, kebodohan kita tu akan terserlah..
  • jadikan ibubapa dan orang-orang yang bgerjaya sebagai sumber inspirasi.. bayangkan betapa susahnya mak ayah kita nk cri duit utk kita. 
  • jangan tension benda yang bukan2 dan tak penting.
  • jangan pentingkan diri. tolak ansur dengan kawan-kawan.
  • "LAW OF ATTRACTION & LAW OF VISUALISATION"
  • dan yeang terakhir adalah berhenti dri memberi alasan. sebab orang yang banyak alasan susah untuk melangkah ke puncak kejayaan..

Banyakkan nasihat yang Dr bagi... dan semuanya adalah nasihat-nasihat untuk menuju kearah kejayaan.. terpulang pada diri sendiri samada nk berjaya atau tidak. beruntung dapat kenal seseorang mcm beliau nih... 
serius beliau sangat pantas,tangkas dalam buat apa pun.. aku ckp sebb aku dah tengok cara beliau bekerja.. KAGUM!!! 

Mak abah aku pun adalah sumber inspirasi dunia dan akhirat,, ove u mak!! love u abah.!! bersyukur sebab mak dan abah masih ada dan sentiasa mendoakan kejayaan aku....hari2 cal pesan macam2.. <3 <3 <3  lepas type entry ni rasa nk menangis je sebab rindunya kat mak abah...nasib baik hri2 cal... tapi dengar suara dengan bertentang mata adalah tidak sama!!!! 

Mak dan abah tercinta... love both of u!! kan bagus klu abah gn mak baca.. tapi abah suka baca blog politik jer... huahuahua!!






1 comment:

  1. salam..wa..banyak sungguh coretan nasihat yg dapat dicedok tuk jadikn panduan n semangat dlm menjalani kehidupan seharian.. ^_^
    uhuh dh ade lagu skrang blog ni..
    ade improvemnt..keep bloggin Sis <3 ^_^

    ReplyDelete